Recensie: U-Turn Morpheus NG
Bastienne Wentzel

10 januari 2020, Lift

Een acrotrainer met EN-D voor ervaren acrobeginners.
Ruim tien jaar geleden lanceerde U-Turn de Morpheus, een acroscherm dat samen met Mike Küng werd ontwikkeld. Hij wilde een dynamisch scherm dat alle manoeuvres kon uitvoeren, maar met een veiligheidsmarge voor het uitvoeren van shows. Op verzoek van veel klanten lanceert U-Turn nu de Morpheus Next Generation op basis van deze populaire 'legende' zoals ze het noemen.

Net zoals de oude Morpheus een milde versie van het professionele U-Turn acroscherm de G-Force was, is de Morpheus NG het kleine broertje van de zeer populaire Blackout+ en Joker. Het vervangt de freestyler RedOut. Lift kreeg de beschikking over het allereerste exemplaar en nam het mee naar Ölüdeniz in Turkije voor wat testvluchtjes.
Uit de doos halen we een vrij licht pakketje, slechts 4,5 kg in maat 19. Het Skytex 38-materiaal voelt zelfs een beetje kwetsbaar, maar na een week van zware omstandigheden in Ölüdeniz (Turkije) ben ik ervan overtuigd dat dit materiaal lang meegaat. De leading edge heeft dezelfde halfronde celopeningen als de oude Morpheus en korte staafjes ter versteviging.
De risers zijn overzichtelijk met een kleurcode voor links en rechts. De lijnen zijn ommanteld behalve de toplijnen en standaard zijn acrohandles gemonteerd. Het geeft allemaal de indruk van een zeer goed doordacht scherm van hoge kwaliteit.

Op de start
Voor de allereerste vlucht sta ik op de korte, steile en rotsachtige noordlancering bovenop Babadağ met een glanzend nieuwe Morpheus NG. Ik weet niet eens zeker of het scherm al wel gevlogen heeft. Minstens vijftig piloten wachten op de start in de wispelturige, lichte crosswind.
Als ik aan de beurt ben, besluit ik om achterwaarts te starten ook al is er weinig wind. Er is uiteraard niks aan de hand: het scherm komt makkelijk op en met een sprintje maken we genoeg snelheid en lift om weg te vliegen.
In de loop van de volgende dagen variëren de omstandigheden op de starts van vlagerige en sterke zijwind tot lichte thermiek tot nul of rugwind. De Morpheus NG gedraagt zich prima in al die omstandigheden, hoewel het vaak afgeremd moet worden om niet over te schieten. Niets ernstigs voor een piloot met genoeg ervaring om dit scherm te vliegen.

De eerste testjes
Al tijdens de eerste bochtjes valt op dat de Morpheus NG supergevoelig op gewicht reageert. Even omkijken en hij maakt gelijk een flinke bocht. Ook de remmen reageren direct en sterk, hoewel ik later ontdek dat de totale remlengte eigenlijk vrij lang en veilig is voor een acro-scherm.
Het scherm heeft geen gedeelde A-risers, maar het trekken van grote oren met de buitenste van de drie A-lijnen is eenvoudig genoeg. Door de gevoelige gewichtssturing is het heel gemakkelijk om bochten te maken met getrokken oren. Ik trek een paar inklappers, wat geen problemen oplevert. Het is gemakkelijk om een ​​rechte koers te houden en de vleugel opent vanzelf weer.
Een interessante gadget is de Stabilo Security Function, een extra pully op de B-riser waardoor de stabilolijn wordt gevoerd. Het heeft een rode lus om vast te pakken en wordt met klittenband aan de riser bevestigd. Het idee is dat je altijd de stabilolijn kunt bereiken en gemakkelijk kunt trekken in het geval van een cravat, want dat is de zekerste manier om die op te lossen. Maar omdat het heel moeilijk is om expres een cravat te veroorzaken, kon ik de werking ervan niet testen.
Het scherm vliegt snel zoals verwacht. De trimsnelheid ligt over het algemeen tussen die van de professionele acroschermen en de tandems, die beide in grote aantallen om me heen vliegen.

Thermieken
U-Turn zegt dat de Morpheus NG beter presteert qua glijhoek dan een acroscherm. Ik kan bevestigen dat mijn glijhoek over het algemeen beter was dan dat van de acroschermen om me heen, maar uiteraard minder dan dat van een 'gewoon' scherm. Ölüdeniz is niet echt de plek voor uitgebreid xc-vliegen, dus ik heb geen vario meegenomen. Maar als ik een groep schermen zie cirkelen in de huisbel van de Babadağ 1700 meter start, besluit ik ze te volgen. Het lukt prima om met hen te stijgen met behulp van de aanwijzingen die de Morpheus NG geeft. Het scherm is gevoelig voor bewegende lucht en geeft zo aan waar thermiek zit. De feedback over de remmen is heel duidelijk: aan de kant van de stijgende lucht voel je een hogere remdruk en een nog snellere remrespons.

Acromanoeuvres
Met de gevoeligheid voor gewichtsverschuiving en reminvoer van de Morpheus NG in gedachten, doe ik eerst een paar SAT's en spiralen. Die gaan zoals verwacht, de timing van het inleiden gemakkelijk te vinden en niet erg kritisch. Een kleine ritmische SAT blijkt niet moeilijk. De remdruk wordt behoorlijk hoog in deze manoeuvres en het spinpunt wordt duidelijk aangegeven, beide mooie veiligheidsvoorzieningen.
De spiraal is gemakkelijk in te leiden binnen 360° met gewicht en een beetje rem. Uitleiden kost weinig remkracht en is gemakkelijk maar vereist wel enige precisie en subtiliteit om een grote duik te vermijden.
Asymmetrische spiralen en wingovers zijn geweldig om te vliegen met de Morpheus NG. Timing lijkt bijna onbelangrijk, terwijl de timing van deze manoeuvre kritisch is voor een groter scherm en niet gemakkelijk te leren. Met de Morpheus NG hoef je weinig moeite te doen voor 'loopy' wingovers, het gaat eigenlijk té makkelijk. Toch laat de Morpheus NG het wel weten wanneer je fout zit, bijvoorbeeld door in klappen of energie te verliezen. Gelukkig reageert het scherm dan milder dan een heet acroscherm zou doen.
Tot slot ga ik voor enkele full stalls. Dan blijkt dat de Morpheus NG een echt acroscherm is, hoewel een goedaardige. Het scherm houdt er niet van om in een full stall te worden gehouden. Het is essentieel om direct naar de tailslide (ook wel back-fly) te gaan, die overigens makkelijk te vinden is. En ook in tailslide is het scherm erg gevoelig, de kleinste asymmetrie in remmen of gewichtsverplaatsing zorgt voor rotatie. Er is nogal wat ervaring nodig om deze situaties correct te besturen. Geen ervaring met het snel vinden en stabiliseren van de tailslide? Oefen die dan eerst met een EN-B voordat je dit scherm gaat vliegen!
Tijdens deze wat netelige situaties bij de full stalls, kwam ik erachter dat de Morpheus NG toch vergevingsgezind is voor zulke pilootfouten. Cravats bleven niet hangen en zelfs een serieuze duik die ik niet kon vangen vanwege een twist had geen echte gevolgen. Behalve een zeer verhoogde hartslag en adrenalinewaarden aan mijn zijde...

Conclusies
Dan geef ik het scherm voor een paar vluchten aan de experts: Petar Loncar en Andres Villamizar. Beide zijn ervaren wedstrijdacropiloten. Ze willen de claim van U-Turn op de proef stellen: dat dit 's werelds eerste acroparaglider met EN-D classificatie is die geschikt is om infinty's mee te vliegen. Hun oordeel: "Dit is een verrassend goed acroscherm voor zo'n grote maat. Infinity werkt prima. Alle connecties zijn mogelijk zoals twisters, mistig naar heli of mactwist naar heli. Het voelt heel veilig en gemakkelijk."
U-Turn heeft dus gelijk: de Morpheus NG heeft inderdaad gemakkelijk toegankelijke dynamiek met de veiligheid van een EN-D-scherm. Het scherm laat je weten of je een fout maakt, maar op een milde en niet te agressieve manier. Tegelijkertijd is het een zeer dynamisch scherm dat voor alle acropiloten behalve wedstrijdpiloten misschien wel het enige scherm is dat je ooit nodig hebt. Maar vergis je niet! Dit is een acroscherm. Vlieg er alleen mee als je al veel ervaring hebt met stalls en diverse manoeuvres zoals heli met een groter scherm zoals een EN-B. 'Take it slow' zoals de professionele acrodudes allemaal adviseren. Met de Morpheus NG kun je dan een hoop lol hebben.

Dit artikel is geschreven in opdracht van en gepubliceerd in Cross Country Magazine 206, december 2019.