Beton - daar kun je op bouwen
Bastienne Wentzel

1 maart 2008, Chemische Feitelijkheden

Binnenkort staat in Dubai het hoogste gebouw ter wereld. Een kolos van zo’n achthonderd meter hoog, grotendeels gemaakt van beton. Zonder dit materiaal was het een onmogelijk project geweest, en datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het aanleggen van de HSL. Ook het Colosseum in Rome had er vandaag niet meer gestaan als de Oude Romeinen het niet uit beton hadden opgetrokken.

Wat maakt dit mengsel van cement, zand, grind en water zo’n ideaal bouwmateriaal? Voornamelijk de sterkte: sommige betonsoorten zijn zó sterk dat een kubus van amper 15x15x15 centimeter het gewicht van 450 personenauto’s kan dragen. Een tweede belangrijke eigenschap is de duurzaamheid. Beton gaat, mits goed geproduceerd, eeuwenlang mee.Het maken van goed beton blijft een kunst. Het is geen kwestie van zomaar wat mengen: beton is een composiet die zorgvuldig moet worden samengesteld. De keuze van materialen, hoeveelheden en productiemethoden luistert zeer nauw, want dat bepaalt uiteindelijk de eigenschappen. Dankzij onderzoek wordt beton steeds sterker en lichter en geschikt voor nóg meer verschillende toepassingen. Er bestaat zelfs al beton dat zichzelf repareert.

In deze Chemische Feitelijkheid 
- De Context: Hoe lang kennen we beton al en waar kun je het allemaal voor gebruiken?
- De Basis: Welke kennis is nodig om beton te maken? Hoe beïnvloed je de eigenschappen ervan?
- De Diepte: Wetenschappers proberen meer greep te krijgen sterkte, duurzaamheid en verwerkbaarheid van beton. Nieuwe toepassingen liggen in het verschiet.

Het volledige artikel is gepubliceerd als Chemische Feitelijkheid editie 55, no. 243, maart 2008.