Explore


 

Een nep-vloek op grondstoffen
Publicaties, 2009, Techniek algemeen, Explore
zondag, 01 november 2009

Er rust een vloek op een rijk gevulde bodem. Landen met veel grondstoffen zijn vaak armer dan je zou denken en vaker in oorlog. Of klopt dat niet?

 
Explore Lesbrief 3, 2009
Publicaties, 2009, Techniek algemeen, Explore
vrijdag, 01 mei 2009

2009 is het internationale Darwin-jaar. Een mooie gelegenheid dus om niet alleen evolutie nader te belichten, maar ook de veranderingen die op de aarde plaatsvinden met alle gevolgen voor flora en fauna van dien. Een sterk natuurkundig karakter hebben de opdrachten over gewichtloosheid. Aanleiding is het Explore-artikel over het internationale ruimtestation ISS, waarin de intrigerende vraag wordt gesteld: hoe weeg je eigenlijk iets in de ruimte? Aanleiding om eens te onderzoeken wat gewichtloosheid is. Ten slotte willen we de Eco-marathon niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een groot aantal Nederlandse scholieren doet zijn best om de zuinigste auto ter wereld te bouwen. Hoe doen ze dat? De vragen hebben tot doel de leerlingen het Explore-artikel beter te laten begrijpen en over het onderwerp na te laten denken. Per opdracht zijn de eerste vragen (a en b) eenvoudig en zijn de antwoorden veelal op het internet of in het artikel te vinden, terwijl de laatste vragen soms echte doordenkertjes zijn.

 

 
Explore Lesbrief 2, 2009
2009, Techniek algemeen, Explore
woensdag, 01 april 2009

Het mooie, romantische verhaal van de Argentijn Bucci die als eerbetoon aan zijn geliefde op zijn Alfa Romeo de letters ‘Evita Peron’ liet zetten leent zich goed voor een aantal vragen gericht op materiaalkunde. In Nederland zijn veel meer veengebieden of overblijfselen daarvan dan je op het eerste gezicht zou denken. Deze grond heeft een grote rol gespeeld in onze geschiedenis en dreigt te verdwijnen. De vragen zijn dan ook gericht op natuur, milieu en klimaat. Ten slotte is vliegen als een vogel een mooie droom. De natuurkunde van krachten en luchtstromen (aerodynamica) geeft belangrijke kennis om die droom waar te maken. Deze vragen zijn vooral geschikt voor de hogere klassen. De vragen hebben tot doel de leerlingen het Explore-artikel beter te laten begrijpen en over het onderwerp na te laten denken. Per opdracht zijn de eerste vragen (a en b) eenvoudig en zijn de antwoorden veelal op het internet of in het artikel te vinden, terwijl de laatste vragen soms echte doordenkertjes zijn.

 
Scientist@work: Rick Compagne
2008, Techniek algemeen, Explore
woensdag, 01 oktober 2008

Rick Companje (29) verdient zijn geld met een revolutionaire wereldbol: de Globe4D (www.globe4d.com). "Het is zo'n ontzettende hit geworden, dat is echt tof. We hadden een idee, dat werkten we uit, zetten een filmpje op YouTube. Dat filmpje is heel vaak bekeken en we hebben er prijzen mee gewonnen. De waardering, de interesse van musea en anderen, dat is heel gaaf!"

 
Kleren maken de olympisch kampioen
2008, Techniek algemeen, Explore
dinsdag, 01 juli 2008

Honderden sporters zijn al maanden hard aan het trainen voor de Olympische Spelen in Beijing. Maar niet alleen hun conditie is van belang. De kleding waarin ze sporten draagt ook bij aan hun sportprestaties. Een kijkje achter de schermen bij sportkledingfabrikant Nike.

 

Powered by Multicategories Component for Joomla!1.5