Veroudering - Onontkoombaar verval
Bastienne Wentzel

1 juli 2016, Chemische Feitelijkheden

Ouder worden gaat vanzelf, maar veroudering is een gecompliceerd proces. Alles wat bijdraagt aan het verval van een systeem; een mens, dier of ding, is veroudering. Slijtage, ziekte en sterven zijn onderdelen ervan. Mensen en de meeste andere organismen verouderen deels doordat onze genen niet perfect staan afgesteld. Maar we verouderen ook door pech: we staan bloot aan bijvoorbeeld zonnestraling of toxische stoffen waardoor we eerder ouder worden. En gezond leven draagt weer bij aan het vertragen van het proces.

Onze genen zijn gelukkig goed in het opruimen van de schade, maar zoals gezegd niet perfect waardoor schade ophoopt. Cellen zijn zo geprogrammeerd dat ze afsterven als ze kapot zijn en stamcellen vernieuwen vervolgens het weefsel. Verder is een goed metabolisme van cruciaal belang. Onderdelen daarvan zijn de hormoonhuishouding, eiwithuishouding en de energiehuishouding van mitochondriën. Daarin blijkt een enzymcomplex centraal te staan dat onder andere faam verwierf als doelwit van resveratrol en rapamycine. Veel onderzoek wordt gedaan aan het begrijpen van al deze processen, zodat we meer invloed kunnen uitoefenen op gezond ouder worden.
 
In deze Chemische Feitelijkheid
De Context: De teloorgang van het lichaam - Wat is verouderen eigenlijk? Wat is het verschil met ziekte?
De Basis: Stofwisseling, schade en geprogrammeerde cellen - Veroudering is verval van het hele lichaam. Welke processen spelen een rol?
De Diepte: Met een pilletje naar hoge leeftijd - Weten we al genoeg van deze processen om ze te kunnen sturen?

Het volledige artikel is gepubliceerd als Chemische Feitelijkheid editie 80, nr 326, juli 2016.